SEMINAR NA TEMO DIAGNOSTIKE MASTITISA

by | Avg 29, 2023

Vabimo vas, da se udeležite 2. letnega seminarja Društva, ki bo v četrtek, 5. 10. 2023.
Lokacijo seminarja:  Gostilna Repnik, Vrhpolje 186, Kamnik (https://www.gostilna-repnik.si/)

V Sloveniji se še vedno ne zavedamo dovolj pomena diagnostike mastitisa. Pogosto imamo slab vpogled v stanje na kmetijah. Premalo poznamo različne diagnostične metode, njihove prednosti in pomanjkljivosti. Ko imamo rezultate testiranj, pa jih pogosto ne znamo pravilno interpretirati in uporabiti za izboljšanje stanja na kmetiji.

Zato bo letošnji seminar posvečen diagnostiki mastitisa.

V Slovenijo smo povabili mag. Johna Gilmora, Irca, veterinarja, ki je poleg dela na terenu, tudi direktor akreditiranega laboratorija, ki opravlja različne diagnostične metode, med drugim tudi Maldi-Tof in PCR.

Z nami bosta tudi prof. dr. Andrej Pengov z Veterinarske fakulteta, ki večino svojega časa posveča diagnosticiranju okužb in zdravju mlečne žleze in mag. Tanja Veselko Vinko iz mlekarne Celeia, ki pri nas opravlja PCR analize vzorcev mleka.

Program:

9:30- 9.45 Pozdrav in uvod (Črtomir Praprotnik, predsednik Društva)
9:45 – 10. 45 Pregled različnih diagnostičnih metod mastitisa, prednosti in pomanjkljivosti (mag. John Gilmore, dr. vet. med)

ODMOR

11.00 – 11:30: Novi povzročitelji mastitisa, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti? (mag. John Gilmore, dr. vet. med)

11.30- 12:30 Od jemanja vzorca do interpretacije rezultata (prof. dr. Andrej Pengov)

KOSILO

13.30- 14.00 Prikaz rezultatov PCR testiranj hlevskih vzorcev na 100 kmetijah v Sloveniji ( mag. Tanja Veselko Vinko, Celeia, Črtomir Praprotnik)

14:00 – 15:00 Selektivno presuševanje krav z antibiotiki na Irskem in predlog smernic za selektivno presuševanje krav z antibiotiki v Sloveniji, (mag. John Gilmore, dr. vet. med, Hana Hrovatin, dr. vet. med.)

15:00 – 15:30: Razprava

Kotizacija: Seminar: 25 € za člane društva in 55 € za nečlane društva (ki s plačilom in izpolnjeno pristopno izjavo lahko postanejo tudi člani društva)

Letno članarino 30 € lahko plačate na spodnji naslov.
TRR.: SI56191505015125457, Deželna banka Slovenije d.d.
pripišite svoje ime in priimek, koda namena: OTHR, referenca: NRC

Predstavitev gostujočega predavatelja

Letošnji gostujoči predavatelj je mag. John Gilmore, dr. vet. med. Po zaključku veterine je delal kot veterinar praktik v deželi Kerry, nato pa kupil lastno, mešano prakso v deželi Roscommon, v središču Irske.
Leta 2012 je ustanovil FarmLab Diagnostics, akreditiran veterinarski laboratorij, katerega direktor je. Laboratorij ponuja celotno paleto diagnostičnih metod za velike živali: mikrobiologijo, molekularno biologijo, parazitologijo, biokemijo, hematologijo in serologijo.
Uporabljajo številne konvencionalne in moderne laboratorijske tehnike, kot so ICP-MS za analizo mineralov v vzorcih krvi in krme, NIRS za analizo krme, PCR v realnem času in Maldi Tof na področju mikrobiologije.
V svoji karieri je bil vključen v številne organizacije in tehnične odbore, npr. za paratuberkolozo, tehnično skupino za parazitologijo, skupino za zdravje telet, za IBR… Je tudi član Svetovalne skupine za veterinarska zdravila pri podjetju Hipra.
Zaključil je magisterij in pripravlja doktorsko dizertacijo.

SEMINAR NA TEMO DIAGNOSTIKE MASTITISA

by | Avg 29, 2023 | Dogodki | 0 comments

Novice